Setomaan ja Petserimaan tsasounat 5b: Mikitamäen vanha ja uusi tsasouna

Mikitamäen vanha tsasouna on siis ilmeisesti rakennettu vuonna 1694. Kyseessä on Toomapühäpäävä tsässon; kirkkopyhä on Toomapühäpäiv, Ollõtuspühä, Kõllapühäpäiv; Tuomaan päivä, Apostoli Tuomaan sunnuntai, viikko pääsiäisen jälkeen (eli meille, jotka emme vietä pääsiäistä ja siihen liittyviä kirkollisia juhlapäiviä vanhan kalenterin mukaan olisi Toomapühäpäiv tämä viikon sunnuntai). 

Rakennuksen mitat: 462 x 329 cm; sisätila 8,2 m2 ja avoin kuistiosa 3,4 m2. Hirsirakennus, jolla on pärekatto.

Tsasounaa on siirretty ainakin kaksi kertaa: neuvostokaudella 1959 ”piiloon” lahoamaan ja 2009 nykyiselle näkyvälle paikalleen entisen Mikitamäen kunnantalon eteen. 

Rakennus restauroitiin, kunnostettiin ja siirrettiin nykyiselle näkyvälle paikalleen 2009. Ja se yhä käytössä.

Foto: Toomas Tuul

Melkein Mikitamäen vanhan tsasounan vieressä (kuten valokuvastakin näkyy) on Mikitamäen uusi tsasouna.

Mikitamäen uusi tsasouna

Tsässona väljak, Mikitamäe

Mikitamäen uusi tsasouna valmistui 1998. Se muistuttaa ulkonäöltään kovasti vanhaa suomalaista pakettirantasaunaa. Perinteisiin Setomaan tsasouniin verrattuna se on leveämpi. Mitat: 526 x 450 cm; ”sali” 16 m2 ja avoin kuisti 4m2.

Myös se on käytössä ja kyseessä on myös Toomapühäpäävä tsässon.

Tsasounassa on/oli yksi vanha ikoni, jonka folkloristi Igor Tõnurist aikoinaan pelasti vanhasta Mikitamäen tsasounasta ja myöhemmin palautti uuteen tsasounaan. Nykyisin ikoni taitaa taas olla vanhassa tsasounassa…Uuden ”rantasauna-tsasounan” pystyttämisen jälkeen alettiin Mikitamäellä taas miettiä vanhan tsasounan kohtaloa ja lopulta siis vanha tsässon päätettiin 


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *