Setomaan ja Petserimaan tsasounat 5a: Mikitamäen tsasouna ennen restaurointia

Neuvostovallan aikana annettiin korkeammalta taholta vuonna 1959 määräys, että tsasouna pitää siirtää keskeltä kylää ”piiloon” lahoamaan ja näin myös tehtiin. Mikitamäen seudulla kerrotaan, että kaikki ne miehet, jotka osallistuivat 1959 tsasounan siirtämiseen, kuolivat ennenaikaisesti.

Nykypäivän näkökulmasta kyseessä oli paha moka, jollei ihan rikoskin, sillä Mikitamäen vanha tsasouna on ilmeisesti rakennettu vuonna 1694 eli ts. se on vironpuoleisen Setomaan vanhin tsasouna ja Ruhnun kirkon jälkeen koko Viron toiseksi vanhin puurakennus.

Kuvasta näkyy, miten huonossa kunnossa arvorakennus oli vielä 2000-luvun alussa. Onneksi tsasouna kunnostettiin, kuten selviää huomisesta tarinastani ja sen valokuvasta.

Foto: Toomas Tuul


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *