Setomaan ja Petserimaan tsasounat 4: Petserin Johanneksen tsasouna  

Petserin Johanneksen tsasouna on Petserin kaupungissa Ivanovskaja/Jaani kadun päässä metsässä.

Kyseessä on siis Jaani tsässon; nimikkopäivä onkin juhannus 7.7. (24.6.) ja tsasouna on käytössä. Kivinen suorakaiteen muotoinen tsasouna on rakennettu pyhän lähteen päälle ja puron viereen todennäköisesti vuonna 1890. Lähteen vedellä uskotaan olevan ihmeitä tekeviä ominaisuuksia.

Tarinan mukaan samalla paikalla oli aikoinaan Johannes Kastajan kirkko. Viholliset päättivät hävittää kirkon, mutta kun he seuraavana aamua saapuivat paikalle hävitystyöhön, oli kirkko hävinnyt ja samalla paikalla oli lähde.

1998,05,16-18

Ns. maakivestä muuratun ja osittain valkoiseksi kalkitun tsasounan pituus 650 cm, leveys hieman vähemmän. Korkeus vinosta perustasta johtuen räystääseen 220–260 cm. Keskellä kattoa seisoo yksinkertainen ortodoksiristi pallon päällä. Eteläsivulla on ikkuna. Keskeisellä paikalla sisällä tsasounassa on pyöreä kaivo, joka on rakennettu pyhän lähteen päälle.

Fotot: Toomas Tuul


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *