Setomaan ja Petserimaan tsasounat 3: Irboskan Korsunin Jumalanäidin (ikonin) tsasouna

Eräs kauneimmista Petserimaan tsasounista on Irboskan Korsunin Jumalanäidin (ikonin) tsasouna, aivan Irboskan linnoituksen muurin ja Talavskaja-tornin vieressä, mutta muurien ulkopuolella, vanhalla kyläkalmistolla. Se valmistui Tallinnassa asuneen puolalais-venäläisen arkkitehti Aleksand(e)r Vladovskin (1876–1950) suunnitelmien mukaan 1931. Kyseessä on Korsunin Jumalanäidin ikonin muistopäivän 14.10. (1.10.) tsasouna. Se on käytössä.

Aleksand(e)r Vladovskin kaunis tsasouna muistuttaa nyt jo hävitettyä hänen suunnittelemaansa tsasounaa entisellä Lounaisarmeijan sotilaiden hautausmaalla Tallinnan Koplissa. Paikallisesta kalkkikivestä rakennettu tsasouna on käytännössä kuutio, jonka katolla on kaunis ja korkea torni. Mitat: 404 x 406 x 350 (korkeus räystääseen saakka) cm. Perustukset ovat graniittia.

Torni on korkeahko, alaosaltaan pyöreä ja valkoinen, Valkoisen osan yläosaa kaunistaa pihkovalaistyylistä ornamentiikkaa imitoiva vyökuvio. Sipulikupoli on suippo ja sinisiksi maalattu ja sen päällä on kullattu ortodoksiristi.

Tarinoiden mukaan Irboskan Korsunin Jumalanäidin ikoni kuului leskinainen Jevdokialle, joka ikonia kantaen pelasti Irboskan vihollisjoukkojen hyökkäykseltä joko 1657 (saksalaiset) tai 1655 (ruotsalaiset). Ikonin Neitsyt Maria itki ja ihme pelasti Irboskan. Tsasounan rakentamiseen saakka ikonia säilytettiin Irboskan Pyhä Nikolaoksen kirkossa. Ikonin myöhempi kohtalo ei ole tiedossa.

Foto: Toomas Tuul


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *