Setomaan kuningaskunta

Setomaan kuningaskunnan logo

Setomaan kuningaskunta ei ehkä ole oikea valtio – no ehkä melkein yhden perjantain ja lauantain ajan elokuun alussa vuosittain – mutta oikeastaan se on paljon enemmän, se lähes maaginen taikatemppu, jolla setokulttuurin eri osa-alueet on saatu uuteen kukoistukseen ja tunnetuiksi sekä muualla Virossa että myös laajalti ulkomailla.

Setomaan kuningaskunnan hymni setoksi ja suomeksi.

Setomaan kuningaskunnan päivää on vietetty vuodesta 1994 lähtien joka vuosi elokuun ensimmäisenä lauantaina. Vuoden 2020 poikkeusoloissa kuningaskunnan päivä siirrettiin syyskuulle (5.9.2020). Nykyisin tapahtuma alkaa oikeastaan jo perjantaina lasten ja nuorten tapahtumalla.

Leelopäiv on vuodesta 1977 Värkassa järjestetty joka 3. vuosi järjestettävä setojen oma laulujuhla. Idean juhlista kehittivät kaksi Paul-nimistä miestä Värskasta: runoilija Paul Haavaoks ja koulumies Paul Lehestik. 1990-luvulle tultaessa muutamat setot olivat vakuuttuneita, että pelkät laulujuhlat eivät riitä eikä Värska ole koko Setomaa. Aivan sattumalta idea uudesta tapahtumasta alkoi syntyä kolmannen Paul-nimisen miehen päässä, kun tunnettu setoaktivisti Paul Hagu sattui tarttolaisen miesten Hellero-folkloreryhmän jäsenenä Norjaan Metsäsuomalaisten tasavalta -tapahtumaan esiintymään. Paul ja kumppanit käänsivät Finnskogen-tasavalta-tapahtuman idean, jota on juhlittu Norjan kuningaskunnassa jo vuodesta 1984 lähtien, vain peilikuvakseen: saatiin Setomaan kuningaskunta -tapahtuma Viron tasavaltaan. Tapahtumasta tehtiin joka vuosi toistuva ja eri puolilla Setomaan aluetta kiertävä. Kun vielä keksittiin, että perinteitä pidetään yllä parhaiten kilpailuilla, olikin perusidea olemassa.

Setomaan kuningaskunnan päivää juhlitaan siis elokuun ensimmäisen lauantaina, niin että edellisenä päivänä on oma lasten ja nuorten kuningaskunta. Tapahtuma on kiertävä eli juhlat järjestetään vuosittain eri puolilla Setomaa, toistaiseksi kyllä vain Viron puolella Setomaata. Päiviin kuuluu olennaisena osana kilpailut, joilla valitaan:

Kuninga sõnolinõ – uuden laulun tekijö annetusta aiheesta
Kuninga pillimiis – paras muusikko
Kuninga kargusõkargaja – paras naistentanssin taitaja
Kuninga kasatskikargaja – paras miestentanssin taitaja
Kuninga leeväküdsäjä – paras leiväleipoja
Kuninga piiraguküdsäjä – paras piirakantekijä
Kuninga sõirameistri – paras rahkajuustontekijä
Kuninga ollõtegija – paras oluenpanija
Kuninga taarimeistri – paras kaljantekijä
Kuninga veinimeistri – paras viinintekijä
Kuninga handśa-ajaja – paras pontikankeittäjä
Kuninga näpotüümeistri – paras käsityöntekijä
Kuninga vägimiis – voimamieskilpailun voittaja
Kuninga külä – vuoden kylä

Lisäksi valitaan aina vuodeksi setojen ja setokulttuurin puolestajapuhujaksi ülembsootska eli ylin käskynhaltija. Paul Hagun ja kumppaneiden käsikirjoittaman legendan mukaan Setomaan kuningaskunnan kuningas on myyttinen Peko, joka jo vuosisatoja on ollut haudattuna Petserin luostarin alla olevien hiekkakäytävien hautoihin. Sieltä Peko tulee pelastamaan kansansa, kun hätä on suurin, mutta ennen sitä setokansan puolestapuhujana esiintyy siis ylin käskynhaltija eli ülembsootska.

Kuningaskunnan päivän päättää humoristinen Setomaan kuningaskunnan paraati, konsertti ja kutsuvieraille tarkoitettu kuninkaan juhlapöytä. Sanomattakin selvää on se, että kaikkien muiden kuin kansallispukuisten setojen pitää kuningaskuntaa päästäkseen hankkia viisumia (eli ostaa pääsylippu). Päivä alkaa tietenkin Setomaan lipun nostolla ja seisten yhteislauluna esitetyllä Setomaan hymnillä.

Setomaan kartta