Võiunätäl’

Võiunätäl’ eli viroksi võinädal tai vastlanädal tai suomeksi voiviikko (myös nimitystä bliniviikko on käytetty), venäjäksi mасленица ja siitä setoksi masselits, maslenits, maasenits, maaselnits tai maaselits. Tällä termillä tarkoitetaan suurta (pääsiäis)paastoa edeltävää viikkoa, jonka alusta on kahdeksan viikkoa pääsiäispäivään. On jo kielletty liharuokien syöminen, mutta saa vielä syödä maidosta valmistettuja ruokia, siis myös voita. Viikkoon kuuluu venäläisillä ja myös setoilla juhlinta, ilonpito, herkuttelu (mm. blineillä). Harvat blinien ystävät tietävät, että bliniviikko on käsitteenä omaksuttu yleiseen käyttöön ortodoksisesta perinteestä. Tässä perinteessä bliniviikkoja on vain yksi ja sitä vietetään viimeisellä suurta paastoa edeltävällä viikolla. Pääsiäistä edeltävän pitkän paastojakson aikana oli kiellettyä syödä lihaa, mutta myös kalaa, maitotuotteita ja munia. Kiellettyä oli myös kaikenlainen ilonpito, juhlat, tanssiminen ja maallinen musiikki. Maslenitsan aikaan oli siis viimeinen tilaisuus nauttia kaikenlaisista huvituksista ja monista herkkuruoista ennen paastonaikaa.

Neuvostoaikana maslenitsan vietto estettiin, kuten kaikkien muidenkin uskonnollisten juhlien.  Perestroikan jälkeen juhla otettiin uudelleen käyttöön. 

Foto: Boris Kustodijevin maalaus Maslenitsa (1919)


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *