Nätäl´

[Üts´ syna]

3.–­9. lokakuuta vietetään Setomaalla ja koko Virossa Seton kulttuuriviikkoa eli seton kielellä Seto kultuuri nätäl´.

Tämän viikon sana nätäl´ on selvästi lainasana. Viron kirjakielessä, monissa muissakin itämerensuomalaisia kielissä (ei tosin suomen kirjakielessä) ja esimerkiksi latvian kielessä on samantapainen sana, joiden kaikkien lähteenä on muinaisvenäjän nedělja, jonka merkityskin on sama eli “viikko“.

Pinei sanasto:

nätäl´– viikko

iispäiv – maanantai

tõ(õ)sõpäiv – tiistai

kolmapäiv – keskiviikko

nel(l)äpäiv – torstai

riide, riidi – perjantai

puul´päiv, puul´pühä – lauantai

pühäpäiv – sunnuntai

Kaakkoisvirolaisilla ilmaistaan siis viikon ensimmäiset päivät järjestysluvuilla “ensimmäinen, toinen, kolmas ja neljäs päivä“; riidi, riide vastaa pohjoisviron reede-sanaa ja ne kaikki kolme ovat lainaa joko alasaksasta tai vanhasta ruotsin kielestä. Toisin kuin pohjoisvirolaisialla on setoilla ja võrokesilla lauantain vastineena oma sana “puolipäivä“ tai “puolipyhä“ eli se oli kyllä työpäivä, mutta vain puolittain. Sunnuntai on selvästi “pyhä päivä“.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *