Erikoisin ja samalla ehkä mielenkiintoisin perinteisistä setojen laskiaisviikon tapahtumista – ainakin näin luterilaisen suomalaisen miehen näkökulmasta – on paabapraasnik. Maaselnitsa-viikon torstaina juhlittiin ns. paabapraasnikua eli naistenjuhlaa. Naiset kokoontuivat etukäteen sovittuun taloon/paikkaan juhlimaan. Jokainen nainen otti mukaansa omat eväät: leivottiin piirakoita, valmistettiin paksua puuroa, hapanviljakiisseliä, kalaruokia, keitettyjä perunoita, munakokkelia ja kylmää keittoa, jota syötiin puuron kanssa. Juotiin kotiolutta ja handsaa-pontikkaa. Naisten juhlaan eivät saaneet osallistua naimattomat neitoset eikö yksikään mies, ainoa poikkeus oli soittaja, jolla oli lupa osallistua juhlaan. Miehiltä – pelimannia lukuunottamatta – on pääsy kielletty. Kielto on niin totaalinen, että kerrotaan, että jos juhlimaan meneviä naisia tuli mies matkan aikana vastaan, niin mies tyrkättiin lumeen, revittiin hänen vaatteitaan tai tarinan mukaan hevosella puukuorman kanssa teillä vastaan tulleen miehen kuorma työnnettiin Obinitsassa yksinkertaisesti kumoon. Nuoret aviovaimot sen sijaan houkuteltiin aina mukaan ja heille opetettiin tapoja ja oman aseman arvostusta. Paabapraasnikulla naiset noudattivat perinteisiä juhlatapoja: kunnioitettiin vuoden sisällä kuolleiden vainajien muistoa, juotiin nuorikkopullosta alkoholia, laulettiin ja tanssittiin.

Samaan aikaan miehet istuivat kotona. Kun naiset palasivat illalla kotiin, miesten oli oltava hiljaisia, joustavia ja kuuleman naisten sanaa. Poikien erityisen pallopelin, ns. kiilamäng, uskottiin auttavan naisten tuloa raskaaksi juuri sinä päivänä. Peliä pelattiin lapsen pään kokoisella hyvin kovalla kangaspallolla. Pojat laittoivat sen sisään tuhkaa ja muutamia naisten esineitä, jotta naiset tulisivat raskaaksi. Sitä palloa pelattiin jääpallon tapaan kohti aukkoa jäässä. 

Luulisi, että minun pitäisi käyttää tekstissäni verbeistä menneitä aikamuotoja, mutta paabapraasnik on niitä vanhoja tapoja, joita on viime vuosina ainakin jollakin tavalla herätetty henkiin. Esimerkiksi tunnettu setovaikuttaja Inara Luigas järjestää tänään Mikitamäen kylässä omassa kahvilassaan Paabapraasnik-tapahtuman. Myös muualla Setomaalla, ainakin Värskan ja Uusvadan kylissä juhlivat tänään naiset paabapraasnik-juhlia!

Inara kertoi Viron television aamulähetyksessä tänään seton kielelä, mikä se paabapraasnik on: jupiter.err.ee/1609282095/paabapraasnik-setomaal?fbclid=IwAR0GcEkLqL6kdxACXZs-_wDOVguWzY4Bf6q1GC1XGp1UN4gONzzw5-Hknpc

Kuva: Inara Luigasen paabapraasnik-tapahtuman mainos.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *