Hernepatee 

kirjoittaja

in

Setomaalla on paasto tavallinen elämän osa. Pisin paastoaika on ennen pääsiäistä eli seitsemän viikkoa. Silloin syödään kasvisruokia perunasta tattariin, kaaliin ja palkokasveihin. Voin tilalla käytetään kasviöljyjä. Eikä alkoholiakaan nautita. 

Yksi, helposti valmistuva paastoajan ruoka setojen keittiöstä on hernepasteet (viroksi) eli hernemääre seton kielellä. 

Edellisiltana laitetaan 200 grammaa kuivia herneitä kylmään veteen likoamaan. Yön aikana ne pehmenevät ja muuttuvat vihreimmäksi. Niitä keitetään noin puoli tuntia, jonka jälkeen herneet ovat pehmeitä. Samaan aikaan kuoritaan ja paloitellaan pieneksi noin 50 g sipulia ja saman verran porkkanaa. Toisessa kattilassa ne kypsennetään pienessä määrässä kasviöljyä. 

Kypsistä herneistä kaadetaan vesi pois ja ne lisätään kypsään sipuli-porkkanaseokseen. Sauvasekoittimella soseutetaan kaikki tasaiseksi massaksi ja maustetaan suolalla sekä pippurilla. 

Proteiinipitoinen hernepatee (tai hernemousse?) maistuu leivän päällä, mutta se sopii myös esimerkiksi keitettyjen perunoiden tai tattarisuurimoiden oheen. 


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *