Setomaan ja Petserimaan tsasounat 2: Uusvadan tsasouna

Keskellä Uusvadan kylää, Uusvada-Tobrova-Kitsõ-kylän vieressä

Uusvadan tsasouna kuuluu kaikkein vanhimpien Setomaan tsasounien joukkoon, todennäköisesti se on rakennettu 1698. Itse asiassa se on myös koko Viron vanhimpia säilyneitä puurakennuksia. Vanhaa hirsirakennusta on viimeksi perusteellisemmin kunnostettu 2008–2009.


Perinteinen matala suorakaide, jolla on puoliavoin kuistiosa. Mitat: 308 x 409 cm, korkeus räystääseen 188 cm ja katonharjalle 320 cm. ”Sallin” koko 7,2 m2 ja kuistin 2,5 m2. Pärekatto, katolla yksinkertainen metalliristi.


Kyseessä on Nahtsi tsässon, perinteinen kirkkopyhä on Nahtsi päiv eli Naismartyyri Anastasia Roomalaisen muistopäivä, 11.11. (29.10.). Nahtsipäivää juhlittiin aikoinaan monissa muissakin Setomaan kylissä: Küllätüvä, Meldova, Rokina, Serga, Suurõ-Rõsna ja Säpina. Näissä ja vielä muissakin kylissä oli aikoinaan nahtsitsässonia. Nahtsipäivä on juhlapäivä, jota on vietetty pitkään lähes koko Petserinmaan, mutta nykyisin lähinnä vain Meremäen seudulla.
Nahtsipäivänä tsasounissa järjestettiin rukoushetkiä, mutta pyydettäessä pappi ja ikoni tuotiin ihmiselle kotiin, jotkut pyysivät papin jopa ikonin kanssa navettaan siunaamaan kotieläimiä.
Nahtsipäivän aikaan oli tapana kutsua sukulaisia kylään ja kunnon juhlat kestivät jopa kolme päivää.


Kylän tsasouna on käytössä, ja Uusvadassa on Nahtsipäivänä myös kirmas, joka suosio pitkän hiljaiselon jälkeen alkoi 2000-luvulla kasvaa.

Fotot: Harri A. Sundell Nahtsipäivänä 11.11.2022


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *