Setomaan ruokia ja juomia: Blinit (2)

Blinit

Kansallinen keittiö on juuri sitä, mitä paikallisissa keittiöissä tehdään. Setomaalla tehdään ohuita blinejä, mutta Inara Luigasen vironkielisessä Setu toidud -kirjassa on myös õllepliinid-ohje. Koska se muistuttaa hyvin paljon ravintola Bellevuessa ollutta, niin kokeilin, miten alla mainituilla suhteilla syntyy paksut blinit. Bellevuen perustaja Reko Paulo oli Setomaalta ja ehkä ympäri vuoden valmistettujen blinien resepti oli alunperin hänen kotimaakunnastaan.

Setomaalla blinejä syödään maaselitsan vieton aikaan eli ennen pääsiäistä alkavaa paastoa. Suomalaiset viettävät samaan aikaan laskiaista.

Blinien valmistukseen tarvitaan

1 dl tattarijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
1,5 dl olutta tai kotikaljaa
2 muna
50 g hapankermaa 20%
1 tl suolaa
1/2 pussia kuivahiivaa

Erottele kananmunasta valkuaiset ja sekoita keltuaiset muiden aineiden kanssa. Maidon ja oluen voi lämmittää kädenlämpöiseksi, jotta hiiva herää nopeammin. Pidä taikina-astiaa lämpimässä paikassa (esim. keittiön altaassa, jossa on pohjalla lämmintä vettä) vähintään kolme tuntia. Mitä pidempään, sen parempi.

Vatkaa kananmunanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää taikina varovasti sekoittaen. Paista blinipannuilla öljyssä tai voisulassa lieden keskilämmöllä. (Blinin onnistuu kääntämään helpommin, kun taikinasta on enää vain vähän hieman juoksevaa.)

Taikina imee sisäänsä rasvaa yllättävän paljon eli sitä pitää lisätä paistamisen aikanakin. Tarjoile blinit kuumina. Lisäkkeeksi sopivat hapankerma eli virolainen hapukoor, pieneksi hakattu sipuli, marinoidut sienet, suolattu kala ja mäti.

Yllä olevasta ohjeesta valmistuu noin 7 bliniä. Valurautaisia blinipannuja on löytyy nykyään melko helposti nettikaupoista.

Ruokajuoman voi jokainen valita, mutta jos jostain olet saanut handsaa, niin se sopii erinomaisesti tämän rasvaisen ruoan kyytipojaksi.

Foto: Mikko Savikko


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *