P. Mustapään Tuuli Airistolta

Runoilijanimellä P. Mustapää tunnetun Martti Haavion viimeiseksi runokokoelmaksi jäi menneisyyden aihelmissa liikkuva Tuuli Airistolta vuodelta 1969. Kirjan lähes kolmestakymmenestä runosta yksi liittyy liiviläisiin ja pari tuo esiin kirjoittajan muistikuvia Virosta. Niistä toisella on pitkä otsikko, joka selittää sisältöä: Subrovka eli Petserin luostarin historialliset vaiheet, joita muudan munkki esitteli Aarni Penttilälle ja minulle vuonna 1921.


”Tomu tiellä, sauva, reppu, / me ylioppilaat, / professores emeriti / nyt arvokkaat, / yli nummen vaelsimme / pyhiin Petseriin.” Subrovka-runo toistaa uskollisesti samoja seikkoja, jotka Haavio (1899–1973) on kirjannut muuallekin, nimittäin Nuoruusvuosien kronikkaansa vuosilta 1906–1924 (WSOY 1973). Kronikan laaja jakso, Viron päiväkirja vuodelta 1921, kuvaa muun ohella lennokkaasti Aarni Penttilän kanssa tehtyä jalkapatikkamatkaa, joka suuntautui Võõpsusta ja Räpinasta Petseriin ja muualle Setomaahan.


Kronikan päiväkirja mahdollistaa tutkivan rinnakkaislukemisen, jos muuten eivät tahdo aueta runon viittaukset Iivana Julmaan, Borodinon lippuun, luostarin mauttomiin lasivaunuihin, Pyhään Kitoon sekä Kiton kiveen. Retkeilijät luovat vielä kuvan, että runossa mainittu setoneitojen saatto olisi hyvin voinut johtaa pysyvämpiinkin liittoihin. Näin ei sentään käynyt, vaan kuljeksivat sankarit löysivät vaimonsa ihan muualta.


Haavion toinen puoliso Aale Tynni-Haavio on kirjassaan Olen vielä kaukana (1978) kirjannut Haavion kuvanneen Viron-matkan tunnelmiaan ”laajasti ja innoittuneesti”. Sellaisen vaikutelman tekstistä yhä saa. Nuoret tekijät porhalsivat suuripiirteisesti eteenpäin ja kirjasivat muistiin myös keskinäistä vitsailuaan, joka ei enää ihan aukene. Kun päiväkirjan tunnustuksen mukaan heillä oli niin viron kuin seton kielen taidossa vielä opettelemista, niin pari pikku lapsusta tuolloisten futuristien teosten nimissä ja varsinkin yrityksissä kääntää niistä jotain jäivät kauneuspilkuiksi. Tämän varhaisen setokosioretken riemukasta kokonaisuutta ne eivät häiritse.


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “P. Mustapään Tuuli Airistolta”

  1. Tapio Mäkeläinen avatar
    Tapio Mäkeläinen

    Hieno löytö Hannu! Täytyypä etsiä jostakin tuo Tuuli Airistolla -kokoelma!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *