Värskassa avattiin Viron Vapaussodan muistomerkki

20. heinäkuuta klo 14.00 avattiin Petserin Viron Vapaussodan muistomerkki Värskassa.

Paikalla tilaisuudessa oli runsaasti yleisöä ja arvovieraita, mm. presidentti Kersti Kaljulaid, pääministeri Jüri Ratas, Viron puolustusvoimien komentaja Martin Herem ja Riigikogun Setomaan tukiryhmön puheenjohtaja Priit Sibul.

Vuonna 1938 järjestettiin suunnittelukilpailu Viron Vapaussodan Petserin muistomerkkiä varten ja kilpailun voitti kuvanveistäjä Roman Haavamäen ehdotus. Roman Haavamäen suunnittelema muistomerkki Petserin keskustassa Vapaudenaukiolla oli tarkoitus avata kesällä 1940, mutta jo alkanut ensimmäinen neuvostomiehitys esti hankkeen. Toisen kerran oli tarkoitus järjestää avajaiset 1944, mutta silloin sota sotki suunnitelmat. Tunnetun setoaktivistin Aare Hõrnin ansiosta asia nostettiin vuosikymmeniä myöhemmin uudelleen esille, ja täsmälleen 80 vuotta alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin avattiin nykyisen Setomaan kunnan keskustaajamassa Värskassa Roman Haavamäen suunnitelman mukaan tehty (Petserin) Viron Vapaussodan muistomerkki.

Muistomerkin ja sen pystytyksen maksoivat pääosin Viron valtio ja Setomaan kunta, merkittävä osa lähes 300 000 euron kokonaissummasta saatiin myös lähes 300 lahjoittajan panoksena. Lahjoittajien joukossa oli myös suomalaisia Setomaan ystäviä.

Lähes 350 soturia kuoli Vapaussodan taisteluissa Petserin rintamalla, heidän joukossaan myös useita suomalaisia Pohjan Poika.

Viroksi tapahtumasta Setomaan Postimees -lehdessä: setomaa.postimees.ee/7020365/president-ja-peaminister-avavad-esmaspaeval-setomaal-petserimaa-vabadussoja-monumendi

Foto: Indrek Sarapuu


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *