Viron Vapaussodan muistomerkki Värskaan

Kirjoittanut: Tapio Mäkeläinen

Setomaalla avataan Viron Vapaussodan muistomerkki, tosin 80 vuotta myöhässä

Petserin kaupunkiin haluttiin pystyttää Viron Vapaussodan muistomerkki jo 1931, mutta silloin hankkeesta ei tullut mitään. Vuonna 1938 järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti kuvanveistäjä Roman Haavamäen ehdotus. Roman Haavamäen suunnittelema muistomerkki Petserin keskustassa Vapaudenaukiolla oli tarkoitus avata kesällä 1940, mutta jo alkanut ensimmäinen neuvostomiehitys esti hankkeen. Toisen kerran oli tarkoitus järjestää avajaiset 1944, mutta silloin sota sotki suunnitelmat.

Vuonna 2004 nosti historiantutkija Hannes Walter Petserinmaan Vapaussodan muistomerkin pystyttämisidean uudelleen esille. 2019 aloitettiin hanke Roman Haavamäen suunnitelman mukaisen Petserinmaan Viron Vapaussodan muistomerkin pystyttämiseksi Värskaan. Muistomerkki avataan Värskassa tänä kesänä 20.7.2020 klo 14.00 eli täsmälleen 80 vuotta alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin.

Yli 300 soturia kuoli Vapaussodan taisteluissa Petserin rintamalla, heidän joukossaan myös useita suomalaisia Pohjan Poika.

Vaikka suunnitelmat ovat siis loppusuoralla, niin aivan kaikki rahat muistomerkkiin ja viheralueeseen sen ympärillä eivät ole ihan vielä koossa ja aikaakin on vielä 1,5 kuukautta, joten kaikki kiinnostuneet ehtivät vielä tukemaan hanketta.

5, 10, 20 euroa tai suurempiakin summia voi lahjoittaa SA Setu Kultuuri Fond -säätiön tilille numero EE722200221041933698. Selitykseksi Vabadussõja monument. Kaikkien ennen 10.7. lahjoituksensa tehneiden nimet julkistetaan avajaistilaisuuden dokumenteissa.

HUOM! ulkomailta, esim. Suomesta, maksettaesta kysytään säätiön juridista osoitetta, se on: Kesktänav 20, Obinitsa küla, Setomaa vald, Võru maakond 65301


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *