Lampaanvillasta pakkausmateriaalia – Setomaalle rekisteröity startup-yritys kilpailun voittajaksi

Euroopan suurimman säästävän teknologian kilpailun PowerUp voitti virolainen startup-yritys Woola. Se sai pääpalkinnon 50 000 euroa ja vuoden startup-yrityksen tittelin. Kilpailuun osallistujia oli yli 360 Keski- ja Itä-Euroopan maista. Yritys on perustettu tämän vuoden maaliskuussa ja se päätettiin silloin rekisteröidä yhden hallituksen jäsenen, Anna-Liisa Palatun kotikuntaan eli entiseen Värskaan ja nykyiseen Setomaan kuntaan. Palatun mukaan ”se tuntui yksinkertaisesti loogiselta, että näin tuetaan verotuloilla Värskan yhteisöä.” Hän totesi, että on ”paberite järgi seto”. Lampaanvillasta valmistettavien pakkausten valmistusta varten käynnistetään tehdas syksyllä Pohjois-Viron alueella.

Woolan tuote on ympäristöystävällinen, joka valmistetaan lampaanvillasta ja korvaa kuplamuovin pakkausmateriaalina. Lampaanvillasta noin 90 % ei kelpaa langan tuottamiseksi ja pelkästään Virossa jätteeksi joutuu vuosittain 153 tonnia lampaanvillaa, joka saadaan nyt käyttöön. Koska villa sietää kosteutta ja eri lämpötiloja, se on ideaalinen pakkausmateriaali.
LõunaLeht otsikoi Woolasta kertovan uutisen: Nokkela seto pelastaa maailman ympäristölle vaarallisesta kuplamuovista. www.lounaleht.ee/index.php?page=1&id=28908
Woolaan voi tutustua viroksi ja englanniksi heidän kotisivullaan: et.woola.xyz

Uutisen välitti Mikko Savikko


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *