Terveellinen kevätruoka ternimaidosta

kirjoittaja

in ,

Lehmien poikiminen ajoittui ennen tavallisesti kevättalveen ja siksi uunijuusto eli setoksi tsäärpiimävorm kuuluu oleellisesti tähän vuodenaikaan. Ruoka on tunnettu myös Suomessa, jossa sillä on muitakin nimiä, kuten vasikantanssi, sonnintöyssy ja pihkamaitojuusto. 

Ternimaito on proteiinipitoista ja siksi siitä voi tehdä vaikka ohukaisia ilman kananmunaa. Lisäksi ternimaidolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Joitakin vuosia sitten se oli jopa osa suomalaisten hiiihtäjien valmennusta.

Seto- ja Võrumaalla ternimaidosta tehty tsäärpiimävorm on ollut tunnettu terveyden lähde. Sitä on tehty niin suolaisena kuin makeana herkkuna, jonka oheen esim. lakkahillo sopii erinomaisesti. 

Koska ternimaitoa ei ole myynnissä virolaisissa kaupoissa, ovat tämänkertaisen ruokamme raaka-aineet tavallinen maito, kylmäkuivattu ternimaito ja suola. Kylmäkuivattua ternimaitoa on ollut myynnissä myös Martin markkinoilla. Kts. kulmkuivatud.ee

Tsäärpiimävorm

4 hengelle

1 dl kylmäkuivattua ternimaitojauhetta

4,5 dl maitoa

1 tl suolaa.

Sekoita huolellisesti jauhe maidon sekaan ja lisää suola. Kaada seos uuninkestävään vuokaan ja kypsennä noin 50 minuuttia +180°C lämmössä. Uunijuusto kohoaa vesihöyryn takia kypsennyksen aikana, mutta laskeutuu alas heti uunista otettaessa. Pohjalle on muodostunut heraa, joka sekin on ravitsevaa ja sisältää myös juoksevassa muodossa proteiineja. 


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Terveellinen kevätruoka ternimaidosta”

  1. Tapio Mäkeläinen avatar
    Tapio Mäkeläinen

    Ihan tulee lapsuus mieleen ja vesi kielelle! Meillä oli kotona lehmiä ja aina kun lehmä poiki, niin saatiin ternimaitoa ja äitini teki samantyyppistä uunijuustoa kuin Sinun jutussasi. Ei siis Setomaan, vaan Hämeen ”perinnekeittiön” reseptin mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *