Perinneteos perinnerakennuksista

Setomaa. Traditsioonilise arhitektuuri põhijooni. MTÜ Vanaajamaja ja Seto Instituut 2014. 80 sivua.

Vironkielistä teosta Setomaan perinteisestä arkkitehtuurista voi lämpimästi suositella erityisesti heille, jotka hakevat suppeaa ensikosketusta tähän kiehtovan monipuoliseen aiheeseen.

Kirja on syntynyt Seto Instituutin ja Vanaajamaja-yhdistyksen yhteistyönä, ja se perustuu paljolti Ahto Raudojan talonrakennus- ja kunnostusosaamiseen. Teos sisältää runsaasti havainnollisia valokuvia, joista vanhin vuodelta 1903 ja useita 1920-luvulta. Suurin osa usean eri kuvaajan otoksista on silti tältä vuosituhannelta, julkaisuvuodelta ja sitä edeltävältä ajalta.

Kirjan johdannosta selviää sen yleisesityksen luonne. Yleisellä tasolla käsitellään setojen arkkitehtuurin tutkimushistoriaa, kylätyyppejä, rakennusten sijoittelua, koristelutapoja ja rakennusmateriaaleja sekä tarjotaan lukijalle bibliografia, joka käsittää käsikirjoitusaineistoja sekä painettuja julkaisuja.

Omissa luvuissaan esitellään tarkemmin eri rakennustyyppejä. Niitä ovat asuinrakennukset, riihituvat ja riihet, aitat, saunat, navetat, ruumenukset eli ruumenkopit, vajat ja muut suojat, portit ja aidat sekä tsasounat.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *