Setukaisten ystävät ry:n jäsenkirje syyskuu 2022

Setomaan kuningaskunnan päivä 2022

Kovista sadekuuroista huolimatta lauantaina 6.8. juhlittiin perinteisin menoin Setomaan kuningaskunnan päivää, tällä kertaa Luhamaan kylässä.

Setomaan kuningaskunnan päivää on vietetty vuodesta 1994 lähtien joka vuosi elokuun ensimmäisenä lauantaina (paitsi vuonna 2020, kun juhlat koronan takia siirrettiin syyskuun alkuun). Nykyisin edellisenä päivänä eli perjantaina on oma lasten ja nuorten kuningaskunta -tapahtumansa. Kuningaskunta on kiertävä eli juhlat järjestetään vuosittain eri puolilla Setomaata, toistaiseksi kyllä vain Viron puolella aluetta.

Idean Setomaan kuningaskunnan päivistä sai setoaktivisti ja tutkija Paul Hagu vieraillessaan tarttolaisen miesten Hellero-folkloreryhmän jäsenenä Norjassa Metsäsuomalaisten tasavalta -tapahtumassa. Paul käänsi metsäsuomalaisten idean vain peilikuvakseen: Metsäsuomalaisten tasavallasta Norjan kuningaskunnassa saatiin Setomaan kuningaskunta -tapahtuma Viron tasavaltaan.

Mutta kuningaskunnalla pitää tietenkin olla kuningas (tai kuningatar), mutta siihenkin Paul keksi ratkaisun. Setomaan kuningaskunnan kuningas on setojen kansanperinteen muinainen sankari ja hedelmällisyyden ja viljankasvun jumala Peko, joka on kyllä kuollut ja haudattu syvälle Petserin munkkiluostarin alla olevien hiekkaluoliin, mutta hädän ollessa suurin…

Suuri setojen lauluperinteen säilyttäjä ja lukuisten uusienkin laulujen luoja Anne Vabarna (1877–1964) lauloi Pekosta täyden eepoksen Paulopriit Voolaine -nimisen kansaperinteen kokoajan ja tutkijan yllyttämänä ja ohjaamana.

Paul Hagu teki Pekosta Setomaan kuningaskunnan kuninkaan, jonka poissaollessa hänen valtaansa käyttää ylin käskynhaltija, setoksi ülembsootska (oikeastaan pitäisi kai kirjoittaa: ülembsoots´ka). Alusta alkaen syntyneen perinteen mukaan Peko antaa unessa tai näyissä ülembsootskalle neuvoja ja ohjeita. Nykyisin on itseasiassa olemassa entisistä ylimmistä käskynhaltijoista koostuva ülembsootskan hallitus tai neuvonantajaryhmä, jota kutsutaan nimellä kroonikogo.

Ülembsootska valitaan suoralla kansanvaalilla kuningaskunnan päivien aikana. Aktivistit etsivät sopivia ehdokkaita ja jos suostumus saadaan, niin ehdokas laitetaan puupölkyn päälle seisomaan ja kaikki hänen kannattajansa järjestäytyvät pitkään jonoon (apuna käytetään yleensä pitkää köyttä) hänen eteensä. Kannattajat laulavat, soittavat ja kehuvat tietenkin omaa ehdokastaan monin eri tavoin. Todellinen kansanvaali, vaikka vaalisalaisuudesta kukaan ei välitäkään. Eniten ääniä saanut on tietenkin valittu vuodeksi ülembsootskan kunniavirkaan. Palkkaa ülembsootska ei saa vaikka edustaa kokonaisen vuoden (moni useankin peräkkäin) setoja ja Setomaata sekä esittelee heidän kulttuuriaan, saavutuksiaan, ilojaan, mutta myös ongelmiaan ja surujaan hallitusta, presidenttiä ja Brysseliä myöden.

Muuten Setomaan ülembsootskalla on tietenkin myös oma facebook-sivunsa: www.facebook.com/ylembsootska !!!

Uusi ülembsootska / Ylin käskynhaltija

Setomaan kuningaskunnan uusi ylin käskynhaltija on Anzelika Gomozova.

Parista ehdokkaasta valittiin seuraavan vuoden ajaksi Setomaan kuningaskunnan ülembsootskaksi eli ylimmäksi käskynhaltijaksi Anzelika Gomozova. Toinen ehdokas oli Raivo Ristimäe Põlvasta.

Uusi nuorten setojen äänitorvi eli nuursootska on Katarina-Lee Saarekivi.

Anzelika Gomozova (s. 1980) on paluumuuttaja parillakin eri tavalla eli Tallinnassa syntynyt setosukuun kuuluva nainen on rakentanut uraa sekä Tallinnassa että Englannissa, mutta palannut nyt sukunsa juurille Setomalle ja työskentelee sen lisäksi Võrumaan kehityskeskuksessa matkailukoordinaattorina.

Setomaalla Pruntovan kylässä on Anzelikalla ja hänen äidillään Valentinalla Anzelika MaheTalu -niminen luomu- ja turismitalo. Kyseinen maatila on kulunut Anzelikan perheelle jo viiden sukupolven ajan.

Kuningaskunnan vuonna 2022 palkitut mestarit

Kuninga leelopark / lauluryhmä – Helmine

Kuningriigi pillimiis / muusikko – Valgu Toomas

Kuninga kargusõkargaja / naistentanssin taitaja – Pedaja Mirja

Kuninga kasatskikargaja / miesten tanssi taitaja – Linnasmäe Villu

Kuninga leeväküdsäjä / leivän leipoja – Kala Ingrit;

kansan suosikki: Kikas Kerttu

Kuninga piiraguküdsäjä / piirakan leipoja – Linnus Marje

Kuninga sõirameistri / juustomestari – Ingrit Kala;

kansan suosikki: Harrõoro talo

Kuninga ollõtegija / oluenpanija – Hinrikus Andrus;

kansan suosikki: Lutsu Juku

Kuninga taarimeistri / kaljantekijä – Kudre Helena;

kansan suosikki: Täpsi Aivar

Kuninga veinimeistri / viinintekijä – Vaino Linnus

Kuninga handśa-ajaja / pontikan keittäjä – Viina Jaan;

kansan suosikki: Kasvandik Hillar

Kuninga näpotüümeistri / käsityömestari – Lääts Külli

Kuninga vägümiis / voimamies – Keps Kasper

Kuninga kalamiis / kalamies – Keps Kasper

Kimmäs seto keele kõnõlõja / seton kielen puhuja – Luigas Inara

Latsipäävä meistriq / Lastenpäivän mestarit

Karjus / paimen – Uibo Rasmus

Nuur pernaane / nuoriemäntä – Tuik Ketriin

Jäsenkirjeet sähköpostilla

Jos haluat jatkossa jäsenkirjeen suoraan sähköpostiin, niin lähetäthän tiedon sähköpostiosoitteestasi yhdistyksen sihteerille Anna-Liisa Esalalle sähköpostitse: anna-liisa.esala@luukku.com

Jäsenmaksut

Jäsenmaksut ovat entiset eli 15 €, opiskelijoilta 7,5 € ja yhteisöjäseniltä 100 €.

Maksakaa ystävällisesti unohtuneet vuoden 2022 jäsenmaksunne lokakuun loppuun mennessä Setukaisten ystävät ry:n tilille FI49 2084 1800 0364 96 viitenumerolla 3146.

Aktivoidaan Setomaa.fi-sivustoa ja Kuulumisia Setomaalta -ryhmää!

Vetoamme seuran jäsenistöön ja muihin kiinnostuneisiin sekä levittämään tietoa näistä yhdistyksen uusista toimintamuodoista että itse kirjoittamaan uutisia ja kuulumisia Setomaalta tai pikkujuttuja ja artikkeleita setoista ja Setomaasta. Kaikki kiinnostuneet voivat ilmoittautua seuran puheenjohtajalle: tapio@tuglas.fi

Setomaa tsässonad -kirjaa myynnissä

Yhdistyksen jäsenille tarjotaan edullisesti ostettavaksi Setomaa tsässonad -kirjaa. Hinta on 19,90 euroa. Yhdistys maksaa jäsenten kirjaostosten postikulut. Tilaukset: tapio@tuglas.fi

Setukaisten ystävät -yhdistyksen hallitus

Tapio Mäkeläinen, puheenjohtaja, tapio (at) tuglas.fi

Mikko Savikko, varapuheenjohtaja, mikko.savikko (at) gmail.com

Eija Kalliala, rahastonhoitaja, eija.kalliala (at) gmail.com          

Anna-Liisa Esala, sihteeri, anna-liisa.esala (at) luukku.com 

Eve Antikainen, eve.antikainen (at) gmail.com

Hannu Oittinen, hannu (at) valgus.eu

Osmo Pekonen, osmo.pekonen (at) jyu.fi

Tapani Pitkänen, tapani.pitkanen (at) tie.to                                                           

Setukaisten ystävät ry

Puheenjohtaja Tapio Mäkeläinen

Sitsi 1–5, 10313 Tallinna, Viro

(+358) 40 593 5633

tapio@tuglas.fi

Foto: Harri A. Sundell: ylimmät käskynhaltijat Jane Vabarna (vasemmalla) ja Anzelika Gomozova (oikealla)


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Setukaisten ystävät ry:n jäsenkirje syyskuu 2022”

  1. Aune Kämäräinen avatar
    Aune Kämäräinen

    Hauskaa saada uutisia Setomaan kuningaskunnasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *