Tänä vuonna sieniä on metsissä tavallista enemmän, joillakin lähes ikkunan takana. Setomaalta kerätään muulloinkin runsaasti sieniä ja Tallinnan toreilla on usein niitä tarjolla. Kantarellista tehdään usein keittoa, jota kutsutaan myös nimellä kikkaseene roog. Siihen tulee sienien lisäksi sipulia, perunoita ja lopuksi lisätään hapankermaa. Jotkut käyttävät keittoon myös sulatejuustoa, esimerkiksi Merevaik kukeseenega, jossa on kantarellipaloja.
Löysin kahdeksan vuotta vanhasta Kroonika-lehdestä Jane Priksin haastattelun, jossa hän kertoi muutaman setto keittiön reseptin. Jane on ottanut nykyään takaisin sukunimensä Vabarna. Hän on kuuluisan runonlaulajan Anne Vabarnan lapsenlapsenlapsi ja hänet valittiin vuonna 2015 ülembsootskaksi.
Tässä yksi Vabarna Janen resepti suomennettuna.
Sibula-kikkaseene piirak – Kantarellipiirakka
Raaka-aineet
250 g margariinia (tai voita)
400 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
3 ruokalusikallista vettä
0,5 teelusikallinen suolaa
Täyte
5 sipulia
0,5 – 1 kg kantarelleja
400 g hapankermaa (smetanaa)
4 kananmunaa
pieneksi hakattua persiljaa, tilliä ja/tai ruohosipulia
suolaa
Valmistus:
Sekoita kulhossa käsin huoneenlämpöinen margariini ja muut aineet tasaiseksi massaksi. Laita taikina jääkaappiin 15 minuutiksi. Laita leivinpaperi uunipellille tai vuoan pohjalle. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi. Jos taikina jää käteen kiinni, kostuta kädet vedellä.
Leikkaa sienet ja sipulit pieneksi ja kuumenna paistinpannulla kunnes vesi on höyrystynyt pois. Levitä ne taikanalevyn päälle. Vatkaa munat rikki, lisää hapankerma ja mausteyrtit. Mausta suolalla. Kaada seos sieni-sipuliseoksen päälle.
Paista piirakkaa noin 35 minuuttia 200 °C lämpötilassa.
Vastaa