Kikkaseenepiirak – Kantarellipiirakka

kirjoittaja

in

Kuva: Irina Tammis

Vuosi 2024 on ollut hyvä ja ensimmäiset kantarellit eli keltavahverot tulivat toreille jopa tavallista aikaisemmin. 

Setomaan Kuningaskunnan päivillä useasti parhaaksi piirakkamestariksi valitun Toomemäen Maagõkõnõ-kahvilan emännän Sirje Kruusamäen resepti on setokyyk.ee-sivustolla. Tässä on sen suomennos. 

Piirakka valmistetaan uunipellillä. 

Piirakan täyte: 

500 g kantarelleja

500 g kuorittuja sipuleita

200 g savukinkkua (tai öljyä paistamiseen)

1 tl suolaa

800 g hapankermaa (viroksi hapukoor)

4 kananmunaa

sokeria, pippuria, persiljaa ja oreganoa

Taikina: 

2 dl maitoa

4 dl vettä

30 g hiivaa

800 g vehnäjauhoja

0,5 dk ruokaöljyä

1 tl suolaa

Piirakan voi valmistaa myös ilman kinkkua. 

Paista paloitellut sipulit ja kinkku, lisää puhdistetut ja paloitellut sienet. Kypsennä niin kauan, että sienistä tullut neste on haihtunut. Mausta suolalla ja anna jäähtyä. 

Hiero hiiva sokerin kanssa tasaiseksi seokseksi, lisää kädenlämmin maito, vesi ja puolet jauhoista. Anna nousta 20 minuuttia. Lisää oljy, suola ja loput jauhot sekä anna vielä hetki nousta. Kaada taikina pannulle ja levitä sen päälle sieni-sipuliseos.

Vatkaa kananmunat kevyesti, lisää hapankerma ja mausteet, kaada piirakan päälle. 

Kypsennä noin 35 minuuttia 180°C uunissa. 

Samalla reseptillä voi valmistaa myös sipulipiirakan (sibulapiirak), jolloin kilo sipuleita paistetaan öljyssä ja seokseen lisätään 3 keitettyä kananmunaa paloiteltuna. 

Käännös suomeksi: Mikko Savikko


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *