Ollõtuspühi eli Tuumapühäpäiv

Ollõtuspühi, Tuumapühäpäiv, Väiko lihavõõdõh, Kõllapühäpäiv – liikkuva pyhä, viikko pääsiäisen jälkeen

Suomessa: Tuomaan sunnuntai eli Antipasha                                               

Viikko pääsiäisen jälkeen on ollõtuspühi eli pieni pääsiäinen. Uskottiin, että tähän saakka olivat taivaan portit avoinna. Uskottiin, että se, joka kuoli sillä viikolla, pääsi heti suoraan taivaaseen. Ollõtuspühänäkin keitettiin kanamunia ja käytiin kirkossa. Tuumapühäpäiv oli/on Mikitamäen vanhan ja uuden tsässonan sekä Lõpoljan tsässonan juhlapäivä.

Jumalanpalveluksen jälkeen mentiin hautausmaalle kunnioittamaan vainajia muistoaterialla. Kotiin palaamisen jälkeen käytiin keinumassa ja pääsiäisen tapaan myös vierittämässä munia. Kirkosta ja hautausmaalta palaamisen jälkeen alkoi kirmas. Setomaalla sai vanhastaan keinua vain viikon-kaksi pääsiäisen jälkeen. Väitettävästi aikaisemmin Ollõtuspühäpäivänä keinut kaadettiin ja keinuminen loppui siihen.

Ollõtuspühi eli Tuumapühäpäiv oli tänä vuonna sunnuntaina 12.5. Ja Mikitamäellä oli hartaustilaisuus kylän tsasounien luona. 

Ortodoksinen kirkko suosii nimitystä Tuumapühäpäiv ja pappi isä Andreas viittasikin puheessaan apostoli Tuomaaseen. Raamatussa kerrotaan esimerkiksi näin: (Joh. 20:24-29):

Yksi kahdestatoista opetuslapsesta, Tuomas, josta käytettiin myös nimeä Didymos, ei ollut muiden joukossa, kun Jeesus tuli. Toiset opetuslapset kertoivat hänelle: ”Me näimme Herran.” Mutta Tuomas sanoi: ”En usko. Jos en itse näe naulanjälkiä hänen käsissään ja pistä sormeani niihin ja jos en pistä kättäni hänen kylkeensä, minä en usko.” Viikon kuluttua Jeesuksen opetuslapset olivat taas koolla, ja Tuomas oli toisten joukossa. Ovet olivat lukossa, mutta yhtäkkiä Jeesus seisoi heidän keskellään ja sanoi: ”Rauha teille!” Sitten hän sanoi Tuomaalle: ”Ojenna sormesi: tässä ovat käteni. Ojenna kätesi ja pistä se kylkeeni. Älä ole epäuskoinen, vaan usko!” Silloin Tuomas sanoi: ”Minun Herrani ja Jumalani!” Jeesus sanoi hänelle: ”Sinä uskot, koska sait nähdä minut. Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe.”

Ollõtuspühi on kuitenkin setoilla juhlapäivän vanha nimi ja edelleenkin käytössä, kuten itse saatoin kuulla sunnuntaina.

Fotot: T.M. 12.5.2024


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *