Ülembsootska Evelin Leima: Tervetuloa Setomaalle (haastattelu)


Ystävyysseurallemme antoi haastattelun nykyinen Setomaan kuningaskunnan ylin käskynhaltija eli ülembsootska Leima Evelin (Setoksi sukunimi kirjoitetaan ensin). Hänet valittiin tehtävään viime elokuun Setomaan kuningaskunnan päivänä Rösnassa.

Toiminta aktiivisen Virossa asuvan alkuperäiskansan edustajana on monipuolista ja vaativaa.

Kerro omasta taustastasi suomalaisille setojen ystäville

”Olen syntynyt 10.10.1992. Setomaa on syntymäpaikkani ja kotini. Kävin koulua ja musiikkikoulua Värskassa, opiskelin Tarton yliopistossa viestintää ja kulttuuritieteitä. Tällä hetkellä työskentelen projektipäällikkönä SA Setu Kultuuri Fondissa (säätiö) ja vapaaehtoisena kunniatehtävänäni on Setomaa ülembsootska.

Olen vetänyt Viron perinnemusiikin keskuksen järjestämiä karmoška-kursseja (karmoška on pieni kaksirivinen haitari) Tallinnassa, Tartossa ja Viljandissa. Olen myös työskennellyt Vikerraadiossa setonkielisenä uutistoimittajana ja Viron Folkloorineuvostossa vähemmistökansojen työryhmän johtajana. Olen myös opettanut karmoškaa Viljandin musiikkikoulussa, Helivõlun musiikkikoulussa, Kulttuuriklubi Setoluu’ssa, erilaisilla musiikkileireillä ja yksilötunteina. Perinnemusiikkia olen opiskellut virallisesti vuoden Viljandin kulttuuriakatemiassa.
Olen soittanut yhtyeissä Trallikud ja Kiiora, laulanut leelokuoroissa sekä johtanut setokulttuuriin liittyviä iltoja yhteistyössä Jane Vabarnan kanssa.

Muiden harrastusten kanssa on niin, että mikäli haluat elämässäsi tehdä jotain elämässäsi, löydät aikaa kaikelle. Vapaa-ajallani harrastan myös maastopyöräilyä ja kirjallisuudesta olen myös erittäin kiinnostunut. Pidän myös tanssimisesta. Puolet on perinteisiä tansseja, mutta toinen puoli on myös jiven oppimista. Olen myös kiinnostunut italialaisesta kulttuurista. Ja oi, kuinka hyvä onkaan ajatella Setomaata, jos voit kuvitella ja tietää miltä kotisi näyttää lentokoneesta tai muista maista katsottuna. Kotona on myös hyvä katsella kaukaisuuteen, tehdä ruokaa tai kävellä metsässä.”

Mitä ülembsootskan tehtäviin kuuluu?

”Setomaan ülembsootska on välittäjä, sanansaattaja, mutta käytännössä kuitenkin kansan edustaja, auktoriteetti ja mielipidejohtaja. Ülembsootskan symboli on kiiora – puinen valtikka.

Minulle setojen yhtenäisyyden tunne ja Setomaan todellinen toiminta ja kestävä kehitys ovat tärkeitä – olipa kyse sitten yhteistoiminnasta koululaisten kanssa, tarvittavasta kommunikaatiosta valtion virkamiesten kanssa tai hankkeiden kirjoittamisesta; kunnan toiminta, kyläyhteisötapahtuma, rakennushanke, uusi leelo-kirja tai kiertomatka alueella; setojen tapaamisten järjestäminen eri puolilla Viroa tai paikallisidentiteetin opettaminen päiväkotiryhmässä. Nämä kaikki ovat tärkeitä tehtäviä ja toimintoja.

Seuraavaa Setomaan kuningaskunnan päivää vietetään 3.8.2024 Obinitsassa. Näin Kroonikogo ja Setomaan kunta ovat päättäneet. Näin Kuningaskunta on jälleen palaamassa syntymäpaikkaansa. Ensimmäinen Setomaan kuningaskunnan päivä oli 20. elokuuta 1994 Obinitsan koulun pihalla.”

Missä setot asuvat ja miten kultuurianne edistetään?

”Setomaan kunnassa oli väestörekisterin mukaan 1.1.2023 3 202 asukasta. Monet setot asuvat Setomaan ulkopuolella – Tartossa, Tallinnassa ja muissa Viron kaupungeissa. Viimeisimmän väestönlaskennan mukaan 26 500 ihmistä määritteli itsensä seton kielen puhujaksi.

Setomaan liiton ja Setokulttuurisäätiön tavoitteena on säilyttää, edistää ja esitellä setokulttuuria, nostaa kulttuuriperinnön arvostamista; Setomaan sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen tukeminen ja sosiaalisen hyvinvoinnin parantaminen; Setomaan elinympäristön arvostaminen, oppimis- ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittäminen; Setomaan asukkaiden yhteisten etujen edustaminen ja suojeleminen kaikilla elämänalueilla sekä yhteistyön kehittäminen näillä aloilla.

Tämänhetkiset tärkeimmät hankkeet liittyvät luomuruokaan, Viro-Latvia-hankkeisiin, julkaisutoimintaan ja kestävään kehitykseen.

Kysymys siitä, onko setokulttuurille riittävästi varoja, on jatkuvasti avoinna oleva kysymys. Uskon ja haluan uskoa, että setot selviävät aina. Mutta on myönnettävä, että Setomaan kehitysohjelma ja kulttuuriohjelma ovat erittäin tarpeellisia ja tärkeitä kulttuurin jatkumiseksi ja sen edelleen kestämiseksi. Tavoitteenahan on säilyttää kulttuurinen ja kielellinen omaleimaisuus, elämäntapa, tavat, käytännöt ja sukupolvelta toiselle siirtynet taidot.

Kuluva vuosi 2024 on Virossa myös Kultuuririkkuse aasta (Kulttuurisen monimuotoisuuden vuosi). Olemme osa Tarton kanssa myös osa vuoden 2024 kulttuuripääkaupunkia. Sen puitteissa Setomaa isännöi myös useita tapahtumia. Olipa kyseessä III Seto Tandsopido tai Seto Kostipäivä aastaring ( III Seto tanssijuhla ja kahvilapäivät). Tervetuloa!”

Useat virolaisen perinteisen musiikkikulttuurin hahmoista ovat setoja. Voimmeko odottaa tulevia sukupolvia?

”Aina pitää odottaa seuraavaa sukupolvea ja opettaa heille perusarvot. Setokulttuuri ei häviä mihinkään!

Kiitos, Suomi, että olet ystävällisiä lämminsydämisiä naapureita ja että niin monet teistä ovat Setomaalla käyneet. Pitäkää mielessä, että olette aina tervetulleita!”

Haastattelu ja tekstin suomennos: Mikko Savikko

Evelin Leima kotopihallaan Setomaalla kädessään ylimmän käskynhaltijan tunnus, kiior-sauva. Foto Reigo Teervalt.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *