Setomaan ja Petserimaan tsasounat 1: Ulaskovan tsasouna

Uuden Setomaan ja Petserimaan tsasounia esittelevän artikkelisarjan aloittaa tarina Ulaskovan tsasounasta.

19. joulukuuta 2021 pyhitettiin virallisesti käyttöön täysin kunnostettu Ulaskovan kylän tsasouna. Tsasounan kunnostamishankkeen idean ”äiti” oli Kaidi Kerdt, joka muutamia vuosia aikaisemmin oli ostanut Setomaalta hyvin huonokuntoisen Kirsin talon. Hän kunnosti sen rakennukset ja savusaunan viehättäväksi majoituspaikaksi ja otti sydämen asiakseen myös läheisen Ulaskovan vanhan tsasounan kunnostamisen. Ja sai onneksi myös muut innostumaan asiasta!

Tsasounan ”kirkkopyhä” on midrosk eli Pyhän suurmartyyri Demetrios Tessalonikalaisen muistopäivä 26.10. (eli 8.11. nykykalenterin mukaan).

Setomaa tsässonad -kirjassamme (2011) esitämme Ahto Raudojan kanssa Ulaskovan tsasounan iästä kaksi eri versiota. Vaike Kupp esitti vuoden 1974 kartoituksessaan arvion, että tsasouna rakennettiin vanhan tsasounan paikalle 1920-luvulla. Oman arviomme mukaan rakennus olisi voitu rakentaa jo 1800-luvun lopussa. Se on melko yksinkertainen suorakaiteen muotoinen rakennus ja edustaa Setomaalle tyypillisintä tsasounatyyppiä. Rakennuksen tietyt yksityiskohdat viittaavatkin varhaisempaan ajoitukseen. 2000-luvun alussa tsasounan kuistiosa on hävinnyt, mutta 2020-luvun alussa se rakennettiin uudelleen. Nykyinen tsasouna koostuu pääosin alkuperäisestä vanhoista – vuosina 2020–2021 puhdistetuista – hirsistä.

Pienen lisävivahteen tsasounan ajoitukseen antaa 1900-luvun alun kirkonkirjojen tieto, jonka mukaan tsasouna olisikin ollut naapurikylässä eli Tsirgussa. Kyse lienee kuitenkin inhimillisestä erehdyksestä, sillä tsasounassa ovat perinteisesti käyneet molempien kylien eli sekä Ulaskovan että Tsirgun asukkaat.

Tsasounat mitat 2000-luvun alussa eli siis ilman kuistia olivat:
466 cm x 372 cm. Korkeus (katonharjaan saakka) 350 cm.

Foto: Harri A. Sundell 19.12.2021


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *