Kysymykset ja suomennos Tapio Mäkeläinen
Valokuva Harri A. Sundell
1. Esittely
Nimi, ikä, kotipaikka, koulu, perhe ja harrastukset?
Minä olen Setomaan (kuningaskunnan) noorsootska eli nuori käskynhaltija Katarina-Lee Saarekivi. Olen 13-vuotias ja elän Matsurin kylässä, Setomaan kunnassa. Koulua käyn Värskassa. Minulla on tietenkin äiti ja isä sekä myös kolme siskoa. Vietän mielelläni aikaa puhelimella, kuten enemmistö minun ikäisistäni. Lisäksi pidän käsitöistä, musiikista, lautapeleistä, laulamisesta ja tanssimisesta. Olen opiskellut musiikkikoulussa viisi vuotta viulunsoittoa. Välillä soitin pientä setokannelta, mutta se jäi kesken. Tänä vuonna aloitin akustisen kitaran soiton opiskelun.
2. Mitä Setomaa merkitsee Sinulle?
Setomaa on minun kotimaani. Elän täällä, tunnen täällä oloni turvalliseksi ja kotoisaksi. Setomaan rajat ylittäessäni tulee tunne, kuin jäisi aivan kuin ilman suojaa ja turvaa, vaikkei se aivan niin olekaan. Setomaalle palatessa on taas aina huojentunut ja kevyt tunne.
3. Setomaan kuningaskunta?
Setomaan kuningaskunnan päivä on vuoden kaikkein kaunein päivä ja myös minun suosikkipäiväni. Äitini sanoo aina, että meidän kaikkien silmät loistavat sinä päivänä. Kuningaskunnan päivä on ollut meidän perheellemme juhlapäivä jo useiden vuosien ajan. Silloin emme tee töitä, emme myy mitään. Me tanssimme, laulamme leeloja ja tuntuu oikein hyvältä.
4. Oletko identiteetiltäsi seto vain Setomaalla ja vain tietyissä tilaisuuksissa? Mitä Sinulle merkitsee olla seto?
Olen sydämessäni seto koko ajan. Meidän perheessä meillä on tapana aina silloin tällöin pukeutua setopukuihin ja mennä jonnekin. Pukeudumme setojen kansallispukuihin myös silloin kun se ei ole välttämätöntä. Minulle ne vaatteet symbolisoivat esivanhempien henkeä ja voimaa. Juureni ovat syvällä tässä maassa ja tunnen oloni varmaksi täällä.
5. Nuoret ja Setomaa?
Setona oleminen on vielä tabu, valitettavasti yhä vielä. On nuoria, jotka haluaisivat avoimesti olla setoja, mutta eivät kuitenkaan jostain syystä toimi niin. Salaa nuoret välillä puhuvat seton kieltä, mutta muuten jäävät syrjään. Ehkä myöhemmin halutaan avoimemmin näyttää omaa setoidentiteettiä ja nyt vain opiskellaan sitä varten. Varmasti paljon auttaa se, jos omat vanhemmat pitävät kiinni perinteistä ja toimivat niiden mukaisesti.
6. Millaista on elää nuorena Setomaalla? Plussat ja miinukset?
Nuorena on Setomaalla hyvä olla. On paljon tapahtumia, kilpailuita, asioita, joihin voi itse osallistua. Niitä on paljon enemmän kuin muualla Virossa. Juuri nyt on kyllä vaikeat ajat, ensin koronan takia oli kaikki suljettu ja nyt on sitten sota.
7. Millainen on lasten ja nuorten suhtautuminen Setomaahan? Haluavatko kaikki pois sieltä vai unelmoidaanko palaamisesta kotiseudulle opiskelujen jälkeen?
Jokaisella on kyllä oma mielipiteensä Setomaasta. Monet haluavat pois, toiset taas palata takaisin. Siskoni halusi mennä kauemmas opiskelemaan, mutta palaa takaisin Setomaalle, kun saanut opintonsa valmiiksi. Samanlainen suunnitelma on myös minulla. Yleinen suhtautuminen Setomaahan on nuorilla ja lapsilla enimmäkseen positiivinen.
8. Onko seto olla uhke ja hää eli upeaa ja hienoa? Miksi tai miksei?
Ehdottomasti uhke ja hää eli upeaa ja hienoa. Kun olemme pukeutuneet setopukuihin, niin ihmiset hymyilevät ja sanovat, kuinka kaunista on meitä katsella. Monet haluavat ottaa valokuvan kanssamme. Jos ihmiset hymyilevät, on minullakin hyvä olla siksi, että ihmisille tulee hyvä mieli. Omat tuntemukseni ovat täysin erilaiset, kun olen pukeutunut setopukuun. Olo on kotoinen.
9. Sinun työsi, velvollisuutesi Setomaan kuningaskunnan nuorena käskynhaltijana?
Nuoren käskynhaltijan tärkein tehtävä on olla läsnä erilaisissa tilaisuuksissa, niiden avajaisissa. Se ei tunnu minusta velvollisuudelta. Olen äitini kanssa käynyt jo vuosien ajan erilaisissa setotilaisuuksissa ja useimmiten omasta vapaasta tahdostani. Minusta äitini on antanut minun itseni valita, haluanko tulla hänen mukaansa vai en. Yleensä tahdon, mutta välillä olen ollut toistakin mieltä.
10. Mitä Setomaan kunnan, Viron valtion, setojen, muiden ihmisten pitäisi tehdä Setomaan ja aivan erityisesti Setomaan nuorten hyväksi?
Ehkä seton kielen pitäisi olla paremmin esillä. Katujen nimet voisivat olla setoksi, kaupoilla setonkieliset nimet. Eikä pakottaa nuoria kerran vuodessa pukeutumaan setopukuun ja puhumaan seton kieltä, vaan antaa meidän olla setoja joka päivä.
11. Sinun tulevaisuuden suunnitelmasi?
Minulla on selvä suunnitelma lopettaa peruskoulu ja jatkaa opintoja sen jälkeen lukiossa. Myöhemmin aion mennä yliopistoon ja hankkia sieltä opettajan koulutuksen. Ja muualla tapahtuneen opiskelun jälkeen haluan palata takaisin Setomaalle ja ehkä voisin opettaa täällä jossakin koulussa.
12. Millainen on Sinun seton kielen taitosi? Ja mistä kielitaitosi on peräisin? Isovanhemmilta, äidiltä, isältä, koulusta, kuorosta, kirjoista jne?
Puhun setoa vielä vähän kodin ulkopuolella, sillä pelkään puhua väärin. Kotona puhun enemmän, monet sanat tulevat jo kuin itsestään. Äiti puhuu kotona paljon setoa, koska hän opiskelee ja kun hän palaa kotiin opiskelun jälkeen, niin hän on vielä pitkään samalla aaltopituudella ja puhuu seton kieltä.
Olen opiskellut setoa Õie Sarvin johdolla ja samoin Maret Vabarnan tunneilla koulussa. Koronan aikaan Piret Torm piti zoomissa etänä seton kielen tunteja laulaen leeloja ja lukien setonkielisiä runoja. Me harjoittelemme kotona setoa joka päivä aina enemmän ja enemmän. Tarvitsen vielä varmuutta puhuakseni, mutta seton kielellä kirjoittaminen sujuu on varsin hyvin.
Vastaa