Tsõdsõ

[Üts´ syna]

Jo useamman viikon olen halunnut esitellä näitä tämän viikon sanoja, mutta minulla oli ongelma: ei ole sopivaa valokuvaa tai oikeastaan sopivia valokuvia. Mutta hällä väliä, sillä sanat, joita on itse asiassa neljä, ovat tärkeitä.

(Pohjois)viron kirjakielessä sana tädi tarkoittaa sekä isän että äidin sisarta ja onu sekä isän että äidin veljeä. Kuten hyvin tiedämme tehdään suomen kielessä ero enon ja sedän välillä, mutta kaikki tädit ovat vain tätejä. Setojen ja vähän laajemminkin kaakkoisvirolaisilla on kuitenkin kaikki neljä sanaa olemassa eri sanoina, kuten tietenkin olisi loogista. Minusta tarvitsisimme suomenkin kieleen yhden lisäsanan…

ELI:

tsõdsõ – täti, konkreettisemmin isän sisar

tädi – täti, konkreettisemmin äidin sisar

lell – setä eli isän veli

uno – eno eli äidin veli

Ja tietenkin setoksi imä on ”äiti”, esä ”isä”, sysar´ ”sisko, sisar” ja veli ”veli”.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *