SANASTOA
Q-d on väega tähtsä üles märgi, selle, et ku ei märgiq, sys või lugõja võlssi arvu saiaq. – Hyvin tärkeää on kirjoittaa Q, siksi, että jos sitä ei merkitse, niin lukija voi ymmärtää väärin.
Setoq ommaq vindläste ja eestläste vaihõl umaette elänüq. – Setot ovat eläneet venäläisten ja virolaisten välissä omissa oloissaan.
Näide keeleh on püsünüq pall´o säänest, mis suumlaisil om ammuq joq unõhtõduq. – Heidän kielessään on säilynyt (pysynyt) paljon sellaista, mikä suomalaisilla on ammoin jo unohdettu.
Ku vanakurat poiskõnõ oll´. – (Silloin) kun vanha paha (vielä) poikanen oli.
Poikkeuksellinen taivutus
setoksi, yksikkö
läteh
kastõh
mõtõh
lõunah
”ilmansuunta; ateria”
setoksi, monikko
lätteq
kastõq
mõttõq
lõunaq
võroksi, yksikkö
läteq
kastõq
mõtõq
lõunaq
suomeksi, yksikkö
lähde
kaste
miete
lounas
SANONTOJA
Üle pini om ärq astut, üle hanna om astmaldaq. – On päästy (jo) yli koirasta, (vain) yli hännän on (vielä) astumatta.
Ku kärbläseq miipoti mano. – Kuin kärpäset hunajapurkin ympärillä (luona).
VOKAALISOINTU
Võro-seton kielessä on vokaalisointu – samoin kuin suomen kielessä ja toisin kuin viron kirjakielessä. Itse asiassa seton kielen vokaalisointu on vieläkin täydellisempi kuin suomen kielessä.
sanan alussa sanan lopussa
takavokaaliset a, o, u, õ, y a, o, u, õ, y + e, i
etuvokaaliset ä, ö, ü ä, ö, ü + e, i
”neutraalit” e, i a, ä, o, u, ü, õ, y, e, i
Huom!
õ – taka-e, labiaalinen, vrt, viron õ
y – taka-i, vrt. venäjän ы
Poikkeukset!
ö-vokaali esiintyy vain ensimmäisessä tavussa, muissa tavuissa ”sen paikalla” on o.
Esimerkiksi:
kägo – sm. käki; vi. kägu
nägo – sm. vrt. näkö; vi. nägu
Komitatiivin pääte on aina -gaq, riippumatta sanan vokaaleista.
Esimerkiksi:
käe-gaq – kädellä, käden kanssa
süüke-ga – ruuilla
rüükmise-gaq – karjumalla
ORTOGRAFIAA
Võron-seton kielen ortografiaan liittyvät kysymykset päätettiin ja ratkaistiin kansainvälisessä asiantuntijoiden kokouksessa Tallinnassa 31.10.1994. Kokoukseen osallistui tunnettuja asiantuntijoita ja kielenkäyttäjiä, sekä setoja että võrõkesia, ja lisäksi kielentutkijoita Tarton yliopistosta ja Viron kielen ja kirjallisuuden instituutista Tallinnasta sekä Helsingin yliopiston Itämerensuomalaisten kielten professori ja seton kielen tutkija Seppo Suhonen, joka oli myös Setukaisten ystävät ry:n ensimmäinen puheenjohtaja. Seuran nykyinen puheenjohtaja oli yksi kokouksen järjestäjistä.
Valitettavasti erityisesti 2000-luvulla on ortografia-asioihin perehtymättömien maallikoiden, amatöörien ja byrokraattien toimesta ryhdytty kyseenalaistamaan ja tietoisesti rikkomaan lokakuussa 1994 sovittuja sääntöjä ja tällä tavalla on vaarannettu sekä seton että võron kielen säilyminen, kunnollinen opettaminen lapsille ja kieltä kunnolla taitamattomille. Epäpätevillä ja täysin amatöörimäisillä päätöksillä ja käytännöillä on vaarannettu võro-seton kielen oikean ääntämyksen säilyminen, eri kieliopillisten muotojen eristyminen ja koko kielen tulevaisuus. Moiseen toimintaan voi ja pitää suhtautua pelkästään tuomitsevasti.
Vastaa